Selecteer een pagina

8. Eppo Doeve

Categorie: Cultuur

Gepubliceerd op 18 oktober 2021

Eppo Doeve (1907-1981) was een van Nederlands bekendste tekenaars. Overal zag je zijn ontwerpen: bijvoorbeeld in reclames, spotprenten, boekomslagen, toneelvoorstellingen en postzegels. Het Noord-Hollands Archief bewaart ontwerpen van hem, maar ook brieven. En daaruit krijg je een heel ander beeld van de gevierde tekenaar.

Kies zelf met welke app je de aflevering wilt luisteren.

Doeves bekendste werk was de serie bankbiljetten die hij in de jaren ’50 maakte: de Erflaters I, met portretten van historische Nederlanders als Rembrandt, Erasmus en Hugo de Groot.

Die bankbiljetten ontwierp hij in opdracht van drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé. Jop Euwijk is conservator bij Beeld en Geluid en doet  al jaren onderzoek doet naar Doeve. Hij stuitte in het Noord-Hollands Archief op de correspondentie tussen de Enschedé-drukkerij en Doeve. Daarin zag hij een heel andere kant van de tekenaar.

Tekening van Doeve uit het fotoalbum van de heer Van Andringa de Kempenaer. (Bron: Noord-Hollands Archief, collectie foto’s, prenten en tekeningen van het Museum Enschedé te Haarlem).

In deze video vertelt Jop Euwijk alvast iets meer over Eppo Doeve.

Meer lezen?
Bekijk de website EppoDoeve.nl