Selecteer een pagina

2. De geheime Sovjet-kaarten

Categorie: Cartografie

Gepubliceerd op 1 december 2020

We gaan terug naar 1977. De Koude Oorlog wakkerde weer aan en de Sovjet-Unie bleek in deze tijd wel heel gedetailleerde kaarten van Nederland te maken. Het Noord-Hollands Archief heeft drie van die kaarten en Alexander de Bruin, conservator van de beeldcollectie, vertelt ons daar meer over.

Luisteren kan natuurlijk ook via Spotify, Apple iTunes, Google Podcasts of jouw favoriete podcast-app.

De Sovjet-Unie maakte in het geheim honderdduizenden kaarten van locaties over de hele wereld. Ook Haarlem en omgeving werden minutieus in kaart gebracht. Bekijk de kaarten hieronder.

Vlak na de opnames werd overigens bekend dat de Universitaire Bibliotheken Leiden ook een exemplaar van de Sovjet-kaarten van Haarlem en omgeving hebben verworven, evenals Sovjet-kaarten van Amersfoort, Arnhem, Leiden en Nijmegen.

Klik op de kaarten om ze op volledige grootte te bekijken.

Deel 1 van de Sovjet-kaartenset van Haarlem en omgeving

Noord-Hollands Archief

Deel 2 van de Sovjet-kaartenset van Haarlem en omgeving

Noord-Hollands Archief

Deel 3 van de Sovjet-kaartenset van Haarlem en omgeving

Noord-Hollands Archief

Verder lezen

Wil je meer weten over de kaarten van de Sovjet-Unie? Lees dan het boek: ‘The Red Atlas: How the Soviet Union Secretly Mapped the World’ van John Davies en Alexander Kent.

Dit boek verscheen in 2017. National Geographic schreef er toen dit artikel over: ‘All over the map: The Soviet Military Program that Secretly Mapped the Entire World’.

Quiz

De Britse krant The Guardian maakte deze quiz waarin je de juiste stad moet kiezen bij Sovjet-kaarten.